Изложба на карикатури од Лука Лагатор вечерва во галеријата „Остен“

Во галеријата „Остен“ вечерва, од 20 часот ќе биде отворена изложбата на карикатури „Сизифов пат“ од познатиот карикатурист од Црна Гора,  Лука Лагатор.

Оттаму информираат дека отворањето на изложбата ќе биде проследено со перформанс од карикатуристот.

„На изложбата ќе бидат изложени 30 карикатури од Лагатор од неговиот доживотен циклус „Сизифов пат“ преку кој уметникот реагира на сите случувања во неговата околина и светот преку препознатливиот јазик на карикатурата – сатирата. Лагатор мајсторски игра со атрибутите на овој извонреден визуелен, интелектуален и универзален стил на изразување, при што испраќа моќна порака истовремено покажувајќи потполна уметничка слобода во изразувањето“, се вели во најавата за изложбата.

Лагатор е илустратор на околу 80 книги. Досега има објавено повеќе од 4.500 дела во различни весници во неговата земја и во светот. Има учествувано на голем број меѓународни натпревари за цртани филмови и неговите уметнички дела се наградени со 67 престижни награди, меѓи кои и престижната кинеска награда „Red Man“ за придонес кон светската карикатура.

Лагатор исто така влезе во енциклопедијата „Топ 20 дела од 20 најдобри светски карикатуристи“. Aвтор e и на два кратки филма,  „Задачата на Сизиф“ и „Напорот Сизиф“.