Илон Маск го промовираше прототипот на подземен тунел за сообраќај под Лос Анџелес

Иноваторот Илон Маск го претстави прототипот на подземниот тунел во Лос Анџелес дизајниран за транспорт на автомобили со огромна брзина низ градот.

Засега тунелот е долг само една милја (1,6 километри), но целта на Маск е да се направи подземна мрежа која ќе го растерети секојдневниот густ сообраќај. Прилагодени електрични автомобили би биле спуштани во тунелот и би се движеле со брзини до 240 километри на час.

Проектот е дело на компанијата Боринг, во сопственост на Маск, која развива иновативни инженерски технологии.

Претприемачот кој е најпрепознатлив по компанијата за електрични возила Тесла, како и по вселенската Спејс Икс програма, бил поздравен од публиката кога се појавил од автомобил на крајот на тунелот осветлен од зелени и сини внатрешни светла.

Својот план го претстави на почетокот на годината, објаснувајќи дека неговата намера е да го избегне густиот сообраќај во градот. Тој напоменал дека неговата компанија го изградила овој дел од тунелот за вкупно 10 милиони долари, додавајќи дека традиционалната изградба на тунели би чинела околу 1 милијарда долари.