Илјадници лица завиткаа џоинт во Хајд Парк, за годишниот настан „4/20“

Илјадници луѓе во Лондон парк се инaeтат на забраната за употреба на канабис, а најмалку еден човек беше приведен од страна на полицијата во Хајд паркот во Лондон, каде се одржа најголемиот собир по повод вчерашниот глобален фестивал посветен на канабисот „4/20“ кој се оджува еднаш годишно во април, пишува Гардијан.

Во пролетното неделно попладне на крајот од толпата која брои неколку илјадници луѓе беше и Дерек Стратс кој делеше вреќички со канабис заедно со двајца свои пријатели.

„Лично јас, дојдов тука за да пушам“, вели Стратс за „Гардијан“, обучен сметководител, кој замолува да не се користи неговото вистинско име.

„Јас не сум јас, јас ќе бидам вистински со вас, вистински тука за движењето, јас сум за можноста да се излезе надвор и овде во Хајд Парк и на сите други места и да може да се испуши еден џоинт.“

Сепак, во услови на густи облаци од чад околу во неделата во Лондон, од големиот број корисници на канабис кои присуствуваа на годишниот собир, најмалку еден беше приведен од страна на полицијата. Годишниот собир e глобален фестивал посветен на канабисот кој се одржува околу 20 април.

„Минатата година 100 земји присуствуваа на годишниот настан „4/20“. Оваа година би требало да има 126“, изјави Стјуарт Харпер од NORML UK, групата за легализација која воедно е и домаќин на манифестацијата.

„Прославата што се случува тука во Хајд Парк со околу 10.000 луѓе е најголема во Велика Британија.“

Присутните се мешавина од активисти, хипици, главно млади луѓе. Педро, студент по банкарство и финансии, вели дека не гледа поента во забраната за канабис.

„Владата не одвои време да го слушне она што го сакаат луѓето, без разлика дали е мнозинство или малцинство, таму има доволно луѓе“, рече тој, додавајќи дека продолжувањето на забраната за канабисот е прашање на тврдоглавата економија во која тој може да се одгледува, но не може да се даночи.

„Настаните како овој денес не можат да се запрат, бидејќи тоа е глобално движење. Бродот веќе исплови“, рече тој додека стоеше во близина на штанд на кој се рекламираше „нелегален медицински канабис“, будно следен од полицијата.

„Доколку луѓето се како нас, сериозни политички организации кои чувствуваат дека е во ред да се свртат нагоре, може да се постави прашањето за курсот. Ние чувствуваме дека е правилно да бидеме овде и очигледно е дека има многу луѓе кои не подржуваат, па треба да бидеш луд и да не присуствуваш.“

Ако „4/20“ е прослава за рекреативна употреба на канабисот, тоа е сосема спротивно од стратегијата која се користи да се стави крај на забраната за користење дрога. CISTA, NORML и другите организации, бараат легализација поради здравствени причини.

„Еднаш ми беше препишан Prozac , кој скоро ме уби и веројатно тоа беше најстрашното искуство во мојот живот“, изјави Џон Либлинг,политички директор на алијансата на обединетите пациенти, кој самостојно се лечел со канабис од депресија и вознемиреност.

„Друг лекар ми препорача да се навртам на користење на канабисот, бидејќи знаеше дека тоа ми помага.“

Според Харпер, полицијата е со став на општо прифаќање на настанот, меѓутоа општо земено некои луѓе и се препуштаат на возбудата и на самите себе, па полицијата мора да реагира.

„Ако видат дека се користи канабис, тие секако дека мора да дејствуваат, канабисот за жал се уште не е легален.“

Во недела вечерта од полицијата изјавиле дека имало вкупно 53 апсења, сите кривични со кривични дела поврзани со дрога.

Сепак, Стратс не е загрижен за апсењата: „Ние сме тука за да уживаме во денот и да се навратиме во минатото кога со неколкумина полицајци заедно пушевме“.