[Галерија] Фотограф бара напуштени згради низ Европа и ги фотографира

Кристијан Рихтер наоѓа мотивација за фотографирање во напуштените згради низ Европа, бидејќи го потсеќаат на непостојаноста и минливоста на нештата.

„Кога бев млад, се вљубив во напуштените згради. Откако добив камера како подарок, почнав да ја фотографирам убавината во нив. Најчесто фотографирам празни згради со големи скалила и ентериер“, вели фотографот Кристијан Рихтер.

Тој вели дека ја сака старата, разурната архитектура и нејзините шаблони и текстури, бидејќи го потсеќа дека сé е непостојано и ништо не е вечно. Фотографирањето на напуштена архитектура е негов проект кој започнал пред неколку години и сé уште трае. Додава и дека често патува до Европа во потрага по напуштени згради.

abandoned entry hall with staircase and pillars

Old dining room inside an abandoned 5-star hotel

forgotten chapel with columns in sunlight

abandoned room with baroque ceiling

abandoned Cinema with wooden chairs

old abandoned library in house

abandoned doctor room with chair

old forgotten piano room

decay spiral staircase in door frame

abandoned staircase

forgotten ballroom with stage in a castle

abandoned decay train depot

 

old abandoned staircase with pillar and arch

abandoned elevator in hospital with rusty doors

 

abandoned corridor in hospital with windows and doors

old decay piano

abandoned corridor in a hospital with windows and doors

Извор: Bored Panda