[Галерија] Најдобрите астрономски фотографи за 2019

Ласло Францискс е прогласен за севкупен победник на натпреварот за најдобар фотограф на астрономијата за 2019 година, кој го организира Кралската опсерваторија од Гринич.

Неговата композиција ги прикажува 35-те фази на целосното помрачување на Месечината во јануари.

Помеѓу останатите победници е и панорамската фотографија на Николај Бругер од поларната светлина во Норвешка, атмосферската фотографија на Бен Буш и неговото куче опкружени со јадрото на Млечниот Пат, како и серија слики од Марс на Анди Кесли, кои ја прикажуваат големата песочна бура на оваа планета.

Фотографијата на победникот, László Francsics

ФОТО: Ignacio Diaz Bobillo

ФОТО: Tom Mogford

ФОТО: Ross Clark

ФОТО: Nicolai Brügger

ФОТО: Davy van der Hoeven

ФОТО: Ben Bush

ФОТО: Alan Friedman

ФОТО: Rolf Wahl Olsen

ФОТО: Wang Zheng

ФОТО: James Stone

ФОТО: Andy Casely