Француски свештеници злоставувале 216.000 деца во последните 70 години, покажа истрага

Истрага за сексуална злоупотреба во Француската католичка црква откри дека 216.000 деца биле жртви на сексуална злоупотреба од свештеници од 1950 година, изјави Жан-Марк Сов, шеф на комисијата што го состави извештајот, пренесува Ројтерс.

Откритијата во Франција се најновите што ја потресоа римокатоличката црква, по серијата скандали за сексуална злоупотреба низ целиот свет, честопати вклучени деца, во изминатите 20 години.

„Злоупотребата беше системска“, рече Сов на јавната, онлајн презентација на извештајот.

„Црквата не само што не ги презеде неопходните мерки за да спречи злоупотреба, туку и ги затвори очите, не успевајќи да пријави злоупотреба, а понекогаш и свесно ги става децата во контакт со предатори“, рече тој.

Комисијата беше формирана од католички бискупи во Франција на крајот на 2018 година за да ги расветли злоупотребите и да ја врати довербата на јавноста во Црквата. Таа работеше независно од Црквата.

Сов рече дека проблемот се уште постои. Тој додаде дека Црквата до 2000-тите покажувала целосна рамнодушност кон жртвите и дека навистина започнала да го менува својот став во 2015-2016 година.

Сов рече дека самата комисија идентификувала околу 2.700 жртви, но дека со опсежна студија на истражувачки и анкетни групи се проценува дека имало околу 216.000 жртви. Бројот може да достигне 330.000 кога ќе се вклучи злоупотреба од страна на лаици.