[Фото]Наставници, средношколци, родители маршираат низ Скопје против лошите образовни реформи

Обединети под паролата „СТОП за лошите реформи во образованието“, наставници, средношколци, родители маршираа низ центарот на Скопје, за да стигнат до Министерството за образование и наука.

Со извици „Не за екстерно“, но и повик до останатите граѓани „Дојди и приклучи се“, организирани од Наставничкиот пленум, протестот е насочен против сите негативни реформи кои ги донесе МОН.

„Со овој протест не мислиме да го спречиме екстерното кое стартува за неколку дена, туку да укажеме дека и покрај сите обиди, не најдовме ни еден аргумент кој би ја поткрепил тезата дека екстерното тестирање ќе го подобри квалитетот на образованието“, велат од Наставнички пленум.

Протестот го поддржа и Средношколскиот пленум.

„Средношколскиот пленум официјално објавува дека ќе го поддржи најавениот протестен марш на Наставничкиот пленум, кој е наменет за искажување на нашиот револт од екстерното тестирање, како една од најлошите реформи кои се воведени во образовниот процес во Р.Македонија и против сите други лоши реформи кои се воведени во образовниот процес во Р.Македонија во последните неколку години“, посочија средношколците од Пленумот.