[Фото] Велосипедот-скулптура кој ја симболизираше кражбата на велосипеди остана без волан и седиште

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Пред речиси еден месец, Центарот за современи уметности – Скопје спроведе урбана уметничка акција во која постави огромен велосипед кај зградата на Службен весник. Целта на акцијата беше да ја подигне видливоста на проблемот со крадењето велосипеди во државата, кој опфаќа преку 150.000 граѓани кои го користат велосипедот како превозно средство.

  Но, денес на Твитер беше објавена фотографија која покажува дека скулптурата остана без седиштето и воланот.

  Овој случај всушност го прикажува проблемот кој трае со години наназад.

  „Во последните 10 години се украдени над 70.000 велосипеди, односно на скоро секој велосипедист му е украден најмалку по еден велосипед. Полицијата засега не е успешна во оваа борба и се пронаоѓа секој 1000-ти велосипед“, велат од ЦСУ.

  *Како изгледаше велосипедот пред 1 месец.

 • Para pothuajse një muaj, Qendra për Arte Moderne – Shkup, realizoi aksion artistik urban, gjatë së cilit vendosën biçikletë të madhe te ndërtesa e Gazetës Zyrtare.  Qëllimi i aksionit është të rritet dukshmëria e problemit me vjedhjen e biçikletave në vendin tonë, që përfshin mbi 150.000 qytetarë, të cilët përdorin biçikletën si mjetë transportues.

  Por, sot në Tuiter u publikua fotografia e cila tregon se skulptura ka ngelur pa ulësen dhe timonin.

  Ky rast në fakt e paraqet problemin i cili zgjat vite me radhë.

  “Gjatë 10 viteve të fundit janë vjedhur mbi 70.000 biçikleta, respektivisht në çiklisti i është vjedhur të paktën një biçiklete.  Policia, për momentin është e pa suksesshme në këtë luftë dhe gjen çdo të 1000-tën biçikletë”, thotë nga QAM.


  *Si dukej biçikleta para një muaj.