ДИК ги одби сите приговори за изборите

Државната изборна комисија (ДИК) ги одби сите поднесени приговори за првиот круг од Локалните избори кои се одржаа во неделата.

Портпаролот на ДИК, Љупка Гугучевска, за МИА изјави дека седницата завршила утрово и дека се одбиени сите приговори.

До ДИК беа поднесени вкупно 46 приговори од кои 43 имаше поднесено ВМРО-ДПМНЕ, но пред почетокот на вчерашната седница беа повлечени три и еден во текот на седницата. По еден приговор поднесоа и ТМРО, Алијансата на Албанците и Левица.

Против одлуката на ДИК може да се поднесе тужба до Управниот суд, во рок од 24 часа од приемот на решението, а Управниот суд, пак, по приемот на жалбата, должен е да донесе одлука во рок од 48 часа.

Вториот круг на локалните избори ќе се одржи на 29 октомври.