Асанж доби право на жалба на одлуката за екстрадиција

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, победи во првата фаза од неговите напори да поднесе жалба на пресудата на Обединетото Кралство, што ја отвори вратата за негова екстрадиција во САД за да му се суди за обвиненијата за шпионажа.

Високиот суд во Лондон му даде дозвола на Асанж да поднесе жалба на случајот до Врховниот суд на Обединетото Кралство. Но, Врховниот суд мора да се согласи да го прифати случајот пред да може да продолжи.

Одлуката е последниот чекор во долгата битка на Асанж да го избегне судењето за серија обвиненија поврзани со објавувањето на доверливи документи од Викиликс пред повеќе од една деценија.

Пред нешто повеќе од една година, судијата на окружниот суд во Лондон го отфрли американското барање за екстрадиција со образложение дека Асанж најверојатно ќе се самоубие доколку биде задржан под тешки услови во американски затвори. Американските власти подоцна даваа гаранции дека основачот на Викиликс нема да се соочи со тешкиот третман што го посочуваа адвокатите, според кои, ќе го загрози неговото физичко и ментално здравје.

Ник Вамос, партнер во адвокатите на Питерс и Петерс во Лондон и поранешен шеф на екстрадиција во британското обвинителство, рече дека е малку веројатно жалбата да биде одобрена. Асанж може да го поднесе случајот до Врховниот суд само ако Високиот суд одлучи дека има прашања од „општо јавно значење“ што треба да се разгледаат.

Инаку, во декември Врховниот суд на Обединетото Кралство пресуди во корист на дозволување негова екстрадиција во САД, каде што се соочува со обвиненија за шпионажа поради објавување документи за војните во Авганистан и Ирак во 2010 година.

Осудата може да носи затворска казна од 175 години.

Асанж помина седум години живеејќи во амбасадата на Еквадор во Лондон, пред новата влада во Кито да му го укине азилот. Полициската заштита и надзорот на амбасадата го чинеа британскиот даночен обврзник милиони фунти. Во април 2019 година тој беше приведен пред амбасадата од британската полиција и оттогаш е чуван во затворот со максимална безбедност Белмарш.

Свршеницата на Асанж, Стела Морис, рече дека неговото здравје значително се влошило, а неодамна откри дека во октомври доживеал мозочен удар.