39 пратеници се здружија против загадувањето на иницијaтива на „О2“

На иницијатива и во организација на граѓанското здружение „О2 Иницијатива“, формирана е интерпартиската парламентарна група, која како цел ќе ја има заштитата на природата и борба против загадувањето и климатските промени.

Во парламентарната група се вклучија 39 пратеници од новиот состав во Собранието. Тие припаѓаат на девет политички партии.

Од „О2 Иницијатива“ велат дека ингеренциите на надлежните институции за заштита на животната средина се испреплетени меѓу Владата, Министерството за животна средина, државниот и општинските инспекторати, самите општини и поединечни институции и понекогаш за обични информации или барање до институциите да спречат загадување, граѓаните талкаат низ правни и ингеренциски лавиринти со години.

Комплексноста на проблемот, посочуваат еко-активистите, е најчестиот изговор за непреземање соодветни активности, казнување на загадувачи, заштита на животната средина и подигнување на јавната свест за проблемот.

„Една од клучните работи кои во моментов ни се неопходни се цврсти и јасни законски регулативи, кои ќе ги затворат досегашните процепи низ кои загадувачите со години се извлекуваат, но и точно ќе ги постават ингеренциите на надлежните институции и ќе постават квалитетни практики за граѓаните. Задоволни сме од поддршката на пратениците во овие првични чекори, но нетрпеливо ја очекуваме нивната борба за чист воздух и здрава животна средина во Собранието. Оваа борба е натпартиска, граѓанска и цивилизациска и тажно е да дозволиме секоја педа од нашата држава да е потоната во различни типови загадување, и воздух, и вода, почви.  Уништени се или на пат да бидат запустени и езера, и планини и шуми. Одговорноста на пратениците е да ги претставуваат граѓаните, а граѓаните инсистираат на конкретни мерки и конечно решавање на проблемот кој влијае на животот и здравјето на секој од нас, на нашите семејства, пријатели, сограѓани“, сооштија од „О2 Иницијатива“.

Интерпартиската парламентарна група за заштита на природата и борба против загадувањето и климатските промени денеска заедно со претставниците на „О2 Иницијатива“ ја имаше првата средба, на чија агенда беа измените во Законот за прекршоци, како и несправувањето со аерозагадувањето и недостигнувањето на граничните вредности за PM10 согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух и после 9 години од законскиот рок.

Координаторка на пратеничката група е Моника Зајкова од ЛДП. За заменик координаторка е избрана Велика Стојкова-Серафимовска од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

Членови на парламентарната група за заштита на природата, борба против загадувањето и климатските промени се: