УКИМ го објави Конкурсот за запишување студенти во 2013/2014

Вести, Образование, 04 мај 2013.

УКИМ го објави Конкурсот за запишување студенти во 2013/2014Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје го објави Конкурсот за запишување студенти во прва година во учебната 2013/2014 година, според кој има 10.311 слободни места. Од нив, за редовни во државната квота слободни се 6.092,  3.144  се за редовни со кофинансирање на студиите и 1.075 за вонредни студенти.

Бројот на слободни места на факултетите е усогласен со барањата на пазарот на трудот, така што има повеќе места за техничките науки.
Цената на студии во државната квота е 200 евра или 100 на дисперзираните студии и 400 евра за студентите што ќе кофинансираат.
Првиот рок за пријавување на кандидатите е на 15-ти и 16 август, вториот е на 3-ти и 4 септември и третиот, на факултетите на кои ќе има слободни места, е на 17 септември.
Конкурсот е објавен на веб-страницата на Скопскиот универзитет www.ukim.edu.mk. Во него се наведени условите и критериумите за запишување,  начинот за селекција на кандидатите и бодирањето од успехот во средното образование и од државната матура, од која екстерните предмети матурантите годинава  ќе ги полагаат на 8 јуни (мајчин јазик и литература) и на 11 јуни (математика, странски јазик, филозофија или естетика).

Оставете Коментар


Слушај со Windows Media Player Слушај со Winamp Слушај со BSplayer Слушај со Foobar
Кликнете на портокаловото копче за слушање. Алтернативно - слушајте Радио МОФ со некој од плеерите погоре.

Биди дел од Радио МОФ, закачи се:

Слушајте на Радио МОФ!

00:00 – 07:00 Ноќна програма

07:00 – 08:00 Ambient

08:00 – 10:00 Lounge Chill

10:00 – 12:00 Утринска програма на Радио МОФ

12:00- 14:00 The kids are alright – Радио хитови

14:00 – 14:15 Радио Слободна Европа (попладневни вести)

14:15 – 15:15 The kids are alright – Радио хитови

15:15 – 15:30 Радио Слободна Европа (попладневни вести)

15:30 – 17:15 Urban Beats

17:15 – 17:30 Радио Слободна Европа (попладневни вести)

17:30 – 19:00 Afterwork

19:00 – 20:00 Извидничко Повечерие (програмска емисија)

20:00 – 21:00 Скроблер (Музичка емисија)

21:00 – 22:00 Ruby Tuesday Radio Show (Mузичка емисија)

22:00 – 23:00 Clubland – Clubbers Gone Wild

23:00 – 01:00 Fat Beats (Музичка емисија)Биди ни пријател

Следи не на Twitter

Фотографии

Радио Слободна Европа