Макрадули: Следната недела ќе профункционира новиот филтер на „Дрисла“

На 19 март ќе почне со работа новиот филтер во депонијата „Дрисла“, соопшти заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули.

Непосредно пред конференција на Асоцијацијата за управување на посебни текови на отпад, Макрадули изјави дека имаат определено и локација за регионална депонија во Североисточниот регион, како и дека консултантите посочиле локација и за регионалната депонија во Југозападниот регион.

Тој апелираше до општините кои проблемот со отпадот сега го решаваат со диви депонии, да не даваат отпор за изградба на регионалните депонии, туку да ги фатат европските текови и на современ начин да почнат да го менаџираат отпадот. Во Македонија е се проценува дека има меѓу 66 и 88 илегални депонии.

Единствена депонија која работи по стандарди во земјава е „Дрисла“ во Скопје, но поради инсенераторот -направата во која се гори медицински отпад, депонијата зимава заработи казна од 8.500 евра и обврска до средината на февруари да вгради соодветни филтри.