Кривична против директорка и градоначалник кои издавале училишни простории под кирија и заработиле преку 7.000 евра

Министерството за внатрешни работи соопшти дека е поднесена кривична пријава против 63-годишната Л.Т. од Чашка за “злоупотреба на службена положба и овластување” и против 47-годишниот Г.П. од Велес за сторено кривично дело “несовесно работење во службата”.

„За временскиот период од 25.04.2016 до 17.07.2017 година првопријавената, како директор на Основно училиште “Тодор Јанев” во Чашка, без добиена согласност од  општина Чашка и Министерството за образование и наука на Р. Македонија, склучила договор за сместување на работници од Градежно друштво од Скопје во ученичкиот дом кој функционира во состав на училиштето. Второпријавениот, како градоначалник на Општина Чашка, на Л.Т. и дал усмена согласност за склучување на договорот“, соопштија од МВР, додавајќи дека пријавените се стекнале со противправна имотна корист од 438.910 денари.