[Фото] Улична библиотека во Варна ги охрабрува луѓето да читаат

„Рапана“ e првата улична библиотека во Варна, Бугарија која е создадена од тим млади архитекти и дизајнери.

Јузџан Тургаев, Бојан Симеонов, Ибрим Асанов и Марија Алексиева, одлучиле да направат она што можат за делумно да решат проблем така што ќе направат улична библиотека.

Варна е град лоциран покрај море, па токму затоа избраниот концерт за библиотеката потсетува на школка.

За изградба на „Рапана“ се искористени 240 дрвени парчиња и целосниот капацитет на библиотеката е 1500 книги.